DeKlausen - management and sales consulting
HOME CONTACT HARTA
 
 
Training Specializat Team Building
Consultanta Management Consultanta Resurse Umane
Construim echipe durabile
 
 
Articole
Management
Vanzari
Soft Skills
Newsletter

Blended Learning sau cum sa inveti mai repede si mai eficient

Daca ai simtit vreodata ca nu se mai termina un curs la care ai participat, e posibil sa te fi regasit in una din situatiile de mai jos:
1) Trainerul oferea informatii din abundenta si devenea plictisitor,
2) Trainerul citea de pe slide-uri si nu interactiona deloc cu audienta,
3) Cursul n-a fost suficient de captivant incat sa te faca sa uiti de foame.

Imagineaza-ti ca te afli in fata unui munte si te uiti spre varful acestuia in speranta ca o sa ai parte de o priveliste frumoasa. Observi ca ochiul uman nu-ti permite sa vezi clar ce se intampla dincolo de cativa kilometri de raza in care te afli si recurgi la o metoda mai avansata, binoclul. La o simpla aruncare de privire, pare un instrument banal, dar acest instrument iti permite sa vezi dincolo de aparente, iti arata toate frumusetile locului si reinvie spiritul de iubire fata de natura.

Exact asa se intampla si in cazul invatarii traditionale si al blended learning-ului (invatare combinata). Cu cat ramai blocat pe invatarea traditionala si incerci sa pastrezi aceeasi nuanta, cu atat stilul tau de invatare este unul impus, mai greu de manevrat. In schimb, blended learning-ul, concept tot mai utilizat pe piata, insumeaza mixul celor doua lumi: online si offline.

Daca in general stai prost la capitolul timp, cu blended learning ai flexibilitate. La birou sau acasa, in sala de curs sau in fata calculatorului, blended-learning-ul este metoda perfecta care imbina invatarea traditionala cu cea non-formala. In combinatie cu tehnologia, creaza si mai multa valoare pentru tine deoarece se adapteaza la stilul tau de invatare.

Inca din 2006, cand a aparut primul manual de blended learning, autorii acestuia, C.J Bank si C.R Graham vorbeau despre invatarea care ‘combina interactiunea directa dintre trainer si cursanti cu instruirea asistata la calculator”.

Inchide ochii pret de cateva secunde si imagineaza-ti ca dupa cateva cazaturi ai ajuns deja in varf de munte. Ai doua optiuni:
• Sa te odihnesti pentru ca ai ajuns la ceea ce ti-ai propus si te afli deja in varf de munte,
• Sa tragi aer in piept, sa cauti prin resursele tale instrumentul cel mai bun ca sa ai viziunea de ansamblu (binoclul) si sa intelegi de ce cazaturile ti-au ingreunat drumul pana in varf.

In zilele noastre, tot mai multe companii apeleaza la blended learning, utilizand aceasta metoda din ce in ce mai des in procesul de dezvoltare a noilor angajati sau de imbunatatire a competentelor profesionale. Asa cum spunea cineva, “intrebarea nu este daca trebuie sa combinam, ci care sunt ingredientele care trebuie combinate.”

Se resimte clar o nevoie din ce in ce mai mare a responsabilizarii cursantilor, angajatii sunt tot mai relaxati in procesul de invatare traditionala si satui de petrecerea catorva ore in sala de curs. Invatarea combinata a venit ca solutie in raport cu dorinta lor de a invata in mod practic, mai repede si mai eficient, satisfacand orice nevoie in materie de invatare.

Pe deasupra, ai multe beneficii prin tehnologia moderna pentru ca iti faciliteaza accesul la diverse materiale, forumuri, webinarii, video-uri sau informatii atunci cand timpul nu iti permite sa fii fizic in sala de curs.

Prin accesarea unui program de blended learning ai un “antrenor”, un profesor alocat tie, care sta la dispozitia ta 24/24. Este cea mai buna forma prin care iti poti transforma cunostintele teoretice in probe practice, te lasa sa gresesti, sa descoperi si sa corectezi greseala in timp util si prin invatarea cat mai concreta si practica a lucrurilor.

Daca vei compara invatarea traditionala cu blended learningul sau invatarea mixata, adaugi in valiza si multitudinea de exercitii, jocuri, probe practice, schimb de roluri care te fac sa te simti confortabil intr-un mediu prietenos in care te poti dezvolta cat mai armonios. Acest fapt iti creaza automat un stimul in minte care proiecteaza butonul de “restart”, adica te redirectioneaza spre un nou proces de invatare- invatarea proactiva.

Te provoc sa apelezi la un program de acest gen, sa aplici ceea ce ai invatat si sa imi scrii ce alte beneficii regasesti pentru tine in procesul de invatare combinata.

Mult succes!

De KLAUSEN